Hoe ziet opgroeien en opvoeden er uit in het Amsterdam van 2040? Kinderen, jongeren en opvoeders zullen er over 20 jaar nog steeds zijn. Hoe zien hun vragen, behoeften en verwachtingen er uit? Welke antwoorden heeft de maatschappij voor hen? De huidige ontwikkelingen en innovaties op het gebied van economie, technologie, cultuur en ecologie hebben straks hun effect in het sociaal-maatschappelijke domein. Onze tijd is er een van fundamentele en onomkeerbare veranderingen. Het maakt nieuwsgierig naar mogelijke toekomsten en de mogelijkheden die dat biedt voor kinderen, jongeren, hun opvoeders en professionals.
Vraag
Rek ons denken over de toekomst op en werk mee aan de ontwikkeling van mogelijke toekomsten die gaan over opgroeien en opvoeden in het Amsterdam van 2040.
Aanpak
In vijf online sessies hebben we de toekomst steeds vanuit een ander perspectief verkend. De sessies zijn steeds ingeleid door inspirerende sprekers als Monte Königs (technologie en gedrag) en Koert van Mensvoort (Next Nature Network), Lia Karsten (Associate Professor in Urban Geographies at the University of Amsterdam/AISSR), Jan Rotmans (hoogleraar transitiekunde en duurzaamheid aan de Erasmus Universiteit, scientivist), Kees Klomp (betekenis-econoom) en Dionne Abdoelhafiezkhan (bruggenbouwer naar inclusieve samenleving). Vervolgens hebben deelnemers actief gereflecteerd en met elkaar besproken wat dit voor mogelijke toekomsten én de keuzes van vandaag betekent.
Resultaat
Stakeholders hebben elkaar leren kennen met gesprekken over een wenselijke toekomst voor kinderen, jongeren en hun opvoeders in de stad. Inzichten, intenties en acties zijn geformuleerd en gebundeld in een magazine.
In samenwerking met Yvette Pasman, Klazien van Vliet, Herman Weeda, Suzie-Ann Bakker. In opdracht van Ouder- en Kindteams Amsterdam